tiistai 28. tammikuuta 2014

Pakkasia ja talon lämmitystä

Pakkaset paukkuu mutta meitä ei haittaa, onneksi reilu vuosi sitten ostettiin Tiilerin varaava takka ja naapurin ammattimuurari sen kävi meille muuraamassa, on nimittäin huomattavan paljon lämpöisempänä pysynyt koko talo! Olen saattanut jossain vaiheessa asiasta jo mainitakin, mutta meillähän KOKO talo lämpiää puulla. Ostettiin tämä talo kesällä 2011, ja silloin pannuhuoneessa oli paikallaan alkuperäinen öljykattila, eli vuosimallia 1969. Sekin öljykattila oli kaksipesäinen, joka tarkoitti sitä, että kattilalla pystyy lämmittämään myös puulla, eikä vain öljyllä. Tämä alkuperäinen kattila kuitenkin sanoi itsensä irti heti ensimmäisenä talvena, ja uuden kattilan ostaminen tulikin hieman suunniteltua aiemmin tähän talouteen. Ehdoton asia uudellekin kattilalle oli se, että sen on oltava kaksipesäinen. Meillä on ns. ilmaiset puut, eli puuta saa niin paljon kun vain jaksaa tehdä ja roudata, joten sen takia meidän taloudessa suositaan puulla lämmitystä. Säästyy nekin eurot johonkin muuhun mitä öljyyn joutuisi laittamaan. ;-). Uuden kattilan yhteydessä ostettiin myös isompi lämminvesivaraaja, jotta saataisiin lämmin vesi riittämään pidempään. Meillä ei siis öljyä ole talossa käytetty melkein kahteen vuoteen, syksyllä 2011 otettiin 1500 litraa öljyä, ja jossain vaiheessa keväällä 2012 se loppui, ja sitä ei ole sen jälkeen tilattu.

Näin talvisin meillä siis palaa puuta, melko mieletön määrä mutta kun omalle työlle ei lasketa hintaa, niin on se meille ilmaista. Aamuisin yleensä mies laittaa kattilaan tulet (kun hän menee aikaisemmin töihin kuin minä) ja minä jatkan herättyäni veden lämmittämistä niin kauan kunnes lämminvesivaarajassa on mielellään 80 asteista vettä. Ja illalla sama toistuu yötä vasten. Tällaisilla pakkasilla, niin kuin nyt on jo pidemmän aikaa ollut, lämpiää tuo meidän olohuoneessa oleva varaava takka melkeinpä joka ilta. Talomme ah niin ihanan isot ja paljon luonnon valoa antavat ikkunat ovat kuitenkin vanhat ikkunat, ja suuret. Siis oikeasti, lattiasta kattoon. Kauniit, mutta näin talvisin kovin epäkäytännölliset... Joudumme siis hieman enemmän panostamaan lämmitykseen talvi-aikaan. Uskoisin, että jos talossamme olisi kaikki ikkunat pienempiä (ja ei ehkä niin vetoisia) ei tuota takkaa tarvitsisi niin usein lämmittää, ehkä joka toinen päivä riittäisi. Tietysti tällainen lämmitystyyli sitoo tänne kotiin, mutta toisaalta, niin sitoo nuo eläimetkin. Harvoinhan on sellaisia tilanteita, että meistä ihmisistä ei kumpikaan olisi koko päivänä kotona. Joten samalla tämän talon lämmittää kun elukat hoitelee ennen töitä/töiden jälkeen.

Montaa meidän tuttuamme myös saattaa naurattaa mokoma puulla lämmitys, kun helpommallakin pääsisi jos vain tilaisi öljyä ja antaisi öljyn lämmittää talon. Tosiasia kuitenkin on se, että meidän talossa menisi varmasti se 3000 l öljyä vuoteen, ja jos öljyn hinta on tällä hetkellä reilusti yli 1 €/l niin jokainen voi laskea minkä säästön me vuositasolla tässä tehdään. Hyvä juttuhan tässä meidän talossa on myös se, että sähköähän meillä ei mene kuin kodinkoneisiin, valoihin jne. Kun patteritkin on vesikiertoisia, ja se vesi tulee vielä omasta kaivosta, on yleisesti ottaen kulut suhteellisen pienet verrattuna moneen uudempaan taloon, jossa pahimmassa tapauksessa on pelkkä sähkölämmitys. Meidän sähkölaskut on yleisesti ottaen talviaikaan (ja kahdelta kuukaudelta) satasen. Kauhulla aina kuuntelen kavereita, joiden sähkölaskut saattaa olla yhdeltä kuukaudelta useamman satasen.

Jääpähän rahaa muuhun, omalla kohdalla se tarkoittaa tämän eläinlauman elättämistä ja harrastamista, miehen kohdalla harrastamista noiden moottoroitujen vempainten kanssa. Ja voin sanoa, että jos asuttaisiin jossain omakotitalossa, jossa kulut olisivat paljon suuremmat, olisi hevosen pitäminen kovin hankalaa, ehkä jopa mahdotonta taloudellisesti ajatellen.

Tähän kuvaan ja tunnelmaan on hyvä lopettaa, meillä koiratkin (turkeistaan huolimatta) viihtyy takkatulen ääressä :-) Laadultaan kuva on nyt kännykällä napsaistu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti